We halen te snel speelgoed weg!

Zodra een kind in een nieuwe fase is aangekomen, willen we gelijk alles van de oude wegdoen. Waarom eigenlijk?

Ontdekkingstijd voor kleine Ella

Nu onze kleine Ella alweer bijna 4 maanden is komt er steeds meer babyspeelgoed tevoorschijn. Baby’s vanaf 4 maanden zijn erg met hun handen bezig en alles wat in hun handen is naar hun mondje brengen. Zo voelen ze waar ze mee te maken hebben. Tot mijn verbazing zie ik de twee andere kids van 2 en 4 als haantjes op het babyspeelgoed afgaan en er echt even goed zoet mee zijn. Maar allebei op een hele andere manier. Ze maken er bijna ruzie om!

Spelend opgroeien

Ook tijdens een verjaardag bij ons thuis zie ik dat de grote neefjes en nichtjes die in de leeftijd zitten van 6 en 12 jaar nog ontzettend leuk spelen met speelgoed dat wij als volwassenen al hebben weggedaan voor onze (te grote) kinderen. Kinderen van de leeftijd 6 tot 12 jaar zien wat er gebeurt in een restaurant en willen dat helemaal naspelen zoals het hoort. Een klein voorbeeld: er werd een restaurantje gespeeld bij mij thuis. Er werden bestelling opgenomen en uiteraard netjes uitgedeeld.

Wij zien dat speelgoed snel als te klein voor onze (grote) kinderen. Maar de vraag is, zijn ze eigenlijk al zo groot? Nemen we juist niet teveel af omdat wij (ouders) denken dat ze er te groot voor zijn? En welke keuzes geven we ze dan om mee te spelen? En wat geven we ze ervoor terug?

Schermvermaak

Tegenwoordig hebben we op een andere manier een heel makkelijk middel om de kinderen te vermaken. Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Even snel de televisie aan zetten want ik moet van alles in huis doen, of ze zijn ruzie aan het maken en ik wil een snelle makkelijke oplossing en zet de televisie aan. Maar ik vraag me de laatste tijd veel af ‘is het wel vermaak? of is het afleiden’ Je kan het het uiteraard zien als educatief door nieuwe dingen die ze zien en leren. Maar kinderen leren door zien, horen, bewegen en doen. Niet door maar te blijven zitten, kijken en al die prikkels te ontvangen en alleen op te slaan en de volgende keer weer willen kijken. Want dat is wat ik merk de televisie is niet alleen afleiding en vermaak, maar ook strijd! Veel strijd! Ik heb me voorgenomen die strijd aan te gaan en niet meer zo vaak dat alternatief te gebruiken, maar juist een fysiek spelletje aan tafel te doen, helpen met het inleiden van het spelen. Doe je met me mee?

Samen spelen

We denken soms dat daar van alles bij komt kijken. Maar ook samen met je kind een tent maken van stoelen en kleden is een vorm van spelen, een spelletje uit de kast doen, restaurantje of winkeltje spelen. Wat ook leuk is om van te voren een spel zoals diertjes neer te zetten in de vorm van een dierenpark zodat het kind mee kan gaan in jou fantasie en dat verder uit kan breiden. En uit mijn ervaring: speel 10 minuten mee met je kind en help je kind op te starten met het spel en trek je daarna langzaam terug zodat je kind leert zichzelf te vermaken. Geeft jou de gelegenheid om de vaatwasser uit te ruimen of de was op te vouwen.

Niet te vergeten…

Vergeet niet dat puzzelen, kleien en knutselen ook onder spelen valt. Spelen is het bezig zijn, zich kunnen vermaken en spelenderwijs leren wat je met het materiaal kan doen.

Terug naar de basis

Het is belangrijk niet te vergeten dat kinderen, maakt niet uit wat voor leeftijd, kinderen zijn. Kinderen zijn gemaakt om te ontdekken en naarmate ze groeien in ontwikkeling kan het spel weer hele anderen dingen doen met hun brein, met hun fantasie hun motoriek etc. Daarom is het zo leuk om te zien bij de oudste twee dat ze zo leuk gingen spelen met het babyspeelgoed van Ella. Ze waren het aan het bestuderen en ze gingen er op hun eigen manier hun spel van maken. Zo hebben we dik een half uur gezeten. Nou en ik kan je zeggen vanuit mijn kinderopvang ervaring dat dat heel lang is!

Dus laten we het kleine speelgoed waar ze als baby, dreumes en peuter mee hebben gespeeld niet gelijk afschrijven maar berg het op en geef het over een tijdje weer nieuwe leven door het opnieuw te introduceren aan je kind en kijk wat er gebeurt en laat je verwonderen!

Dan rest mij nu alleen nog het volgende te zeggen en dat is…

Veel speelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van musties.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 250 reviews.